Meldpunt Overlast gemeente Leeuwarden (MOL)
In februari 2025 hebben twee wijkpanelleden het Meldpunt Overlast gemeente Leeuwarden (MOL) bezocht om een beter inzicht te krijgen in de werkzaamheden van dit meldpunt. Zo kunnen we onze wijkbewoners beter informeren over wat het meldpunt doet. Als wijkpanel is sociale overlast niet onze verantwoordelijkheid, maar we verwijzen bewoners met klachten over dit onderwerp vaak door naar het meldpunt.
We horen regelmatig dat mensen het gevoel hebben dat het melden van overlast geen zin heeft. Maar hoe zit dat precies?
Wat is MOL? Het meldpunt behandelt meldingen die gaan over sociale overlast, zoals overlast van buren of jeugdoverlast. Meldingen over bijvoorbeeld een stoeptegel die verkeerd ligt of onvoldoende prullenbakken vallen onder het meldpunt openbare ruimte en kun je melden via Melding woon-, werk- en leefomgeving of Klacht indienen – Gemeente Leeuwarden. Een uitzondering op deze regel is overlast vanuit water, wat je moet melden bij de waterpolitie.
Hoe werkt het? Wanneer je een melding doet bij MOL via Sociale overlast – Gemeente Leeuwarden , wordt altijd contact met je gezocht. Anoniem melden is niet mogelijk, maar je persoonsgegevens worden niet gedeeld met de (mogelijke) overlastgever. Tijdens het eerste contact wordt geprobeerd om duidelijkheid te krijgen over het probleem. Als het gaat om een eenmalig probleem, wordt er verder niets mee gedaan. Bij structurele problemen probeert het meldpunt je te helpen, maar zij zijn niet de oplossende partij. Ze houden zich voornamelijk bezig met dossiervorming en verbinding met ketenpartners. Meestal wordt geadviseerd om in gesprek te gaan met de persoon of personen die overlast veroorzaken. De medewerkers van MOL geven tips over hoe je zo’n gesprek kunt aangaan. Vaak blijkt dat een goed gesprek veel kan oplossen, want er is altijd een gemeenschappelijk belang: iedereen wil fijn wonen.
Wanneer schakelt MOL partners in? Als het probleem te complex is of als er mogelijk sprake is van een illegale situatie, kan MOL ketenpartners inschakelen, zoals woningbouwverenigingen of de politie. Er wordt dan een brief gestuurd naar de overlastgever voor wederhoor. Als er sprake is van een hotspot, zoals een locatie waar jongeren vaak overlast veroorzaken, wordt de Taskforce Jeugd ingeschakeld (een samenwerking tussen politie, handhaving, openbare orde en veiligheid en jongerenwerk).
Wat is de rol van het wijkpanel? Het wijkpanel speelt soms een rol bij het meldpunt. Bijvoorbeeld wanneer een groep bewoners last heeft van één overlast gevende situatie. In zo’n geval kan het wijkpanel fungeren als communicatiemiddel, door terugkoppelingen te geven en gesprekken te faciliteren.
Hoe druk is het bij MOL? Het meldpunt ontvangt ongeveer 60 meldingen per week. Het aantal meldingen nemen toe. De medewerkers merken dat de afstand tussen bewoners steeds groter wordt. Mensen klagen sneller, in plaats van eerst in gesprek te gaan. Ook lijkt de tolerantie af te nemen; we oordelen sneller over elkaar. Dit is een interessant onderwerp voor een volgend artikel.
Heeft het zin om te melden? Het wijkpanel vindt het zeker zinvol om te melden. Niet elke kleine klacht moet gemeld worden. Wij vinden het belangrijk om vooral in gesprek te gaan met elkaar, maar als je ergens tegenaan loopt, kan MOL je verder helpen. Daarnaast kunnen meldingen worden verzameld om een beter beeld te krijgen van structurele problemen, zoals jeugdoverlast, zorgwekkend gedrag, of onveilige sociale situaties.
Een positieve afsluiter Als afsluiting willen we een leuke opmerking delen die we kregen van de medewerkers van MOL toen we vroegen wat ze van Zuiderburen vinden: “We willen ze allemaal wel zo!”