Activiteiten wijkpanel

Terugblik op de Wijkconferentie 2024 “Leven in Zuiderburen”

Zon, gezelligheid en inspiratie – dat was de Wijkconferentie 2024 in Zuiderburen. Op 19 mei 2024 organiseerde het wijkpanel een wijkconferentie in geheel nieuwe stijl. Wijkbewoners konden zich verzamelen voor een dag vol interactie en beleving.

Buiten op het grasveld bij de Maxima school stonden een tal van informatieve stands wat zorgde voor een haast idyllisch tafereel, terwijl binnen in MFC Markant een aantal boeiende presentaties plaatsvonden. Het was een evenement om niet snel te vergeten.

Inspirerende Sprekers Brengen Wijkconferentie tot Leven

De wijkconferentie werd afgetrapt door wijkpanel voorzitter Kitty de Groot. In een boeiende presentatie lichtte zij de werkzaamheden van het panel toe en de totstandkoming van deze bijzondere dag. Speciale aandacht ging uit naar panelleden Els van Vliet en Ruud Vollenbroek, wiens creativiteit en inzet cruciaal waren voor het organiseren van dit evenement.

De volgende spreker was Lodewijk Hoekstra, een bekende naam van het televisieprogramma ‘Eigen Huis & Tuin’. Lodewijk heeft zich als missie gesteld om de biodiversiteit en natuur in Nederland te verbeteren. Tijdens zijn presentatie gaf hij prachtige voorbeelden over hoe je je tuin klimaatvriendelijker kunt maken, zonder dat dit veel werk hoeft te kosten.

Het verwilderen van de tuin kan er namelijk verrassend mooi uitzien, en zelfs dieren als mollen hebben een belangrijke functie in de natuur. Lodewijk moedigde de aanwezigen aan om na te denken over hoe, de wijk Zuiderburen, aantrekkelijker gemaakt kan worden voor insecten en andere kleine dieren.

Vervolgens nam Charlotte Mars, beleidsmedewerker van de gemeente Leeuwarden, het woord. Zij vertelde over de initiatieven van de gemeente op het gebied van klimaatadaptatie en hoe bewoners hieraan kunnen bijdragen. Én ook hoe je als bewoner een bijdrage kunt leveren. Ken je bijvoorbeeld de tegeltaxi? Tegels vervangen door groen – Gemeente Leeuwarden Dit is een regeling waarbij de gemeente tegels in tuinen vervangt door groen.

Ook kun je als bewoner een boomspiegel adopteren. Een boomspiegel is de plek rondom de stam van een boom waar u uw eigen tuintje van maakt. Zo kun je een bijdrage leveren aan de biodiversiteit én de straat aantrekkelijker maken. Geveltuinen, boomspiegels, plantenbakken en het adopteren van groen – Gemeente Leeuwarden

Als laatste spreker kwam Gijs Jacobse, de wijkwethouder, aan het woord. Hij gaf een boeiende uiteenzetting over de geschiedenis van Zuiderburen, waarbij hij onthulde dat dit de meest gesubsidieerde wijk van Leeuwarden is.

De sprekers wisten het publiek te raken met persoonlijke verhalen, praktische inzichten en een aanstekelijk enthousiasme. Zo kreeg de conferentie een inspirerende lading die uitnodigt tot actie en betrokkenheid bij de wijk. Een geslaagde aftrap van wat ongetwijfeld een vruchtbare dialoog gaat worden.

De sessie werd afgesloten met een verloting, waarbij twee prijzen werden uitgereikt: een dak van 6m2 van de Groendak Expert en een tuinschets door Lodewijk Hoekstra.

Leerzame Activiteiten

Buiten waren er gezellige tenten geplaatst, waar bezoekers kennis konden maken met diverse duurzame en educatieve activiteiten.

Een opvallende attractie was de watertafel, die duidelijk liet zien hoe bebouwing en betegeling het bijna onmogelijk maken om regenwater snel af te voeren. Bezoekers konden met eigen ogen zien hoe snel de tafel vol liep, in tegenstelling tot een natuurlijke omgeving waar water makkelijker weg kan zakken. Deze demo maakte het belang van groen en doorlatende oppervlaktes inzichtelijk.

Daarnaast konden bezoekers zelf aan de slag gaan met het maken van zaadbommen en zonnebloempotjes. Deze creatieve activiteiten lieten zien hoe eenvoudig het is om zelf aan de slag te gaan met duurzaamheid en groen in de eigen tuin of balkon.

Een andere populaire activiteit was het afdrukken van plantjes op textiel. De resultaten waren verrassend mooi en uniek, en toonden de schoonheid van de natuur op een originele manier.

Naast de hands-on activiteiten waren er ook informatieve stands van de gemeente, een groendakexpert, het wijkpanel en de wijkvereniging. Bezoekers konden hier terecht voor advies en informatie over duurzame oplossingen voor in en rondom huis.

Een hoogtepunt van de dag was de rondleiding door Pieter Douma, die twee groepen meenam door ons eigen bos. Met zijn enthousiaste uitleg over de lokale flora en fauna wist hij de deelnemers te boeien. We hopen hem zeker nog eens te kunnen strikken als daar meer animo voor is!

Deel Jouw Ideeën met het Wijkpanel

Als wijkpanel kijken we terug op een succesvolle bijeenkomst waar we waardevolle inzichten hebben opgedaan. Maar om onze wijk nog beter te kunnen maken, zijn we benieuwd naar jouw ideeën en suggesties.

Wat zou jij graag besproken zien worden op een toekomstige wijkconferentie? Wellicht zijn er bepaalde onderwerpen die je belangrijk vindt voor de ontwikkeling van onze gemeenschap, zoals duurzaamheid, veiligheid of voorzieningen voor jongeren. Daarnaast zijn we ook benieuwd naar jouw beeld van het wijkpanel. Wat verwacht je van ons? Hoe kunnen we jou en je buurtgenoten het beste ondersteunen? Alle input is welkom, want samen kunnen we Zuiderburen nog groener, leefbaarder en aangenamer maken voor iedereen.

Als wijkpanel staan we midden in de gemeenschap en willen we graag weten wat er leeft. Daarom nodigen we je van harte uit om contact met ons op te nemen, bijvoorbeeld via e-mail. Vertel ons over jouw ideeën, zorgen of suggesties.

Laten we de handen ineen slaan en de schouders eronder zetten. Met jouw hulp kunnen we Zuiderburen nog beter maken. Bedankt voor jouw betrokkenheid en we kijken uit naar je reactie!

Hartelijke groet,

Het Wijkpanel Zuiderburen

Email adres: wijkpanel@wijkverenigingzuiderburen.nl