Wiekie Gorter, onze nieuwe voorzitter!

Wiekie is de nieuwe voorzitter is van de wijkvereniging Zuiderburen. Ze is recent Hans Mooi opgevolgd.

Ze is in Leeuwarden terugkomen omdat ze verpleegkundige wilde worden. Overal in het land was geen plaats, maar in het toenmalige Diaconessenziekenhuis hadden ze wel plek voor haar. Na de opleiding zag Wiekie meer toekomst in het managen en aansturen van afdelingen. Dit deed ze onder andere in Leeuwarden, Zwolle en Assen in diverse ziekenhuizen. Wiekie woonde in die tijd in de binnenstad.

Ze is in Leeuwarden terugkomen omdat ze verpleegkundige wilde worden. Overal in het land was geen plaats, maar in het toenmalige Diaconessenziekenhuis hadden ze wel plek voor haar. Na de opleiding zag Wiekie meer toekomst in het managen en aansturen van afdelingen. Dit deed ze onder andere in Leeuwarden, Zwolle en Assen in diverse ziekenhuizen. Wiekie woonde in die tijd in de binnenstad. Ze was naar Leeuwarden verhuist voor de opleiding tot verpleegkundige, maar is de stad altijd trouw gebleven. Ze volgt de ontwikkelingen van de nieuwe wijk Zuiderburen op de voet. Immers op weg naar Zwolle of Assen kwam ze er altijd langs. In 2004 besluit ze samen met haar partner de stap naar Zuiderburen te maken. Na de overstap naar Zuiderburen besluit ze nog een Masteropleiding te gaan doen, de MBA. Daar heeft ze veel aan gehad, geleerd om als manager/bestuurder meer een helicopterview aan te nemen. Diverse studiereizen naar de Verenigde Staten en Cambridge dragen daar ook aan bij.

In 2006 besluit Wiekie de overstap te maken richting de psychiatrie. Daar heeft ze diverse management en directie functies. Ze gaat zich hier richten op de ouderenpsychiatrie en wordt onder andere regiomanager in Heerenveen. Haar laatste baan in loondienst is directeur bestuurder bij ROS Friesland, een 1e lijnorganisatie die o.a. huisartsen ondersteunen bij projecten en dergelijke. Sinds vorig jaar werkt ze als ZZP’er, maar ze is daarnaast ook wel een beetje met prepensioen.

Wiekie geeft aan absoluut geen bankzitter te zijn en heeft daarom gehoor gegeven aan de diverse oproepen in rood 😉 ‘bestuursleden gezocht’. Vorig jaar heeft ze een verschillend aantal vergaderingen bijgewoond en voorgezeten.

Zuiderburen is met z’n ruim 6000 inwoners een grote wijk, dat betekend dat er volgens haar ook dat er veel potentie aanwezig is in onze wijk. Dat wil ze onderzoeken komend jaar of zoals ze tijdens de vergaderingen stelde – het mag wel een beetje sexyer worden in de wijk….. tsja hoe dat er uit komt te zien blijft een verrassing. Dat gaan we vast ervaren in de socials.

Wiekie wil meer interactie tussen de wijk en de vereniging, immers een vereniging moet gevoed worden door de wijk en ook omgekeerd – wat meer reuring in ons dorp, maar ook samenwerking met de omliggende wijkvereniging.

Daarnaast pleit ze niet voor meer vergaderingen, juist niet. Wiekie zegt: ” ik houd van efficiency en structuur, het liefst cyclisch – met een voorspellende waarde. Immers een wijkvereniging en alle activiteiten worden gerund door vrijwilligers. Dat betekend dat we zorgvuldig om moeten gaan met tijd en vrije tijd bovendien moeten we niet willen vergaderen om het vergaderen, daar ben ik niet van”.

De afgelopen jaren heeft Zuiderburen een vast aantal events verspreid over het jaar – dat is mooi en daar rekenen onze inwoners ook op. De komende jaren zullen staan  in het teken van afstemming, uitwisseling, zichtbaarheid en dialoog met de inwoners van Zuiderburen. Om te onderzoeken of dit voldoende is en of we iets meer of anders moeten doen.

In die zucht naar meer structuur hecht ze ook aan een duidelijk en zichtbaar binnen de vereniging, niet in de eerste plaats voor onze wijk maar ook richting de gemeente Leeuwarden. Met dialoog bedoel ik dat we een communicatiestructuur bouwen waarin we de wijk sneller kunnen informeren en daarmee ook betrekken.

Dat willen we doen door onder andere actief het ledscreen aan begin van onze wijk te gebruiken, onze website meer te integreren met onze activiteiten in onze wijk. Daarnaast kunnen we ook kijken naar een breder aanbod: bijvoorbeeld gezamenlijk een kerstmarkt organiseren met Goutum, zeillessen op de Teernster wielen.

Wiekie doet daarnaast ook nog andere leuke dingen. Ze vindt koken erg leuk en daaraan gekoppeld uit eten. Maar ze is ook een trouwe Pinkpop fan en bezoekt daarnaast ook nog graag andere concerten. Dus mocht u een bekende uit de wijk met een roze hoedje tegenkomen op Landgraaf dan is dat waarschijnlijk Wiekie Gorter.

Uitdagingen genoeg dus voor deze prepensioener. Wij als redactie van Zuiderburen wensen Wiekie in ieder geval veel succes als buurtbemiddelaar.

 

Geschreven door: Tim de Haan

Wijkvereniging Zuiderburen - Leeuwarden