Voedselbosrand het Wynbos 2024: Samenwerken voor een groenere toekomst!

Goed nieuws uit de Wynwizer! Groep 8 is al enkele maanden bezig met een spannend burgerschapsproject: het creëren van een voedselbosrand bij hun school. Dit geweldige initiatief komt rechtstreeks van de bewoners zelf.

Om ervoor te zorgen dat iedereen goed kan samenwerken, hebben we als eerste stap een vergaderstructuur opgezet. Hierbij kwamen we er al snel achter dat democratie niet altijd even gemakkelijk is en geduld vereist. In het begin was tuinjuf Els veel aan het woord om alles uit te leggen, maar daarna nam groep 8 zelf het heft in handen. De leerlingen werken nu hard in verschillende werkgroepen, zoals materialen, communicatie en onderzoek, om alles tot een succes te maken.

Het fantastische nieuws is dat Landschapsbeheer Friesland bomen en struiken heeft geleverd voor ons voedselbosrand-project. Hun doel is om meer inheemse plantensoorten in Friesland te laten groeien. Hierdoor zal de biodiversiteit toenemen met meer insecten en vogels als gevolg. Bovendien zal het vermogen van de bodem om water op te nemen vergroot worden. Sommige bomen en struiken zullen prachtige bloemen of eetbare
vruchten dragen wanneer ze volgroeid zijn.

Gelukkig heeft de overgrote meerderheid van de buurtbewoners en medegebruikers van dit gebied het idee om een voedselbosrand te creëren omarmd. Het is echter belangrijk dat het hek niet langer gebruikt wordt om overheen te klimmen of tegenaan te leunen, omdat dit de struiken kan beschadigen en zelfs vernietigen. Samen met de ouders zijn we aan het
brainstormen over een leuke oplossing voor hen terwijl ze wachten op hun kinderen. Daarnaast wordt de parkeerproblematiek rondom de school besproken in het wijkpanel.

Afgelopen zaterdag hebben we alle bomen en struiken geplant. Nu is het onze taak om ervoor te zorgen dat ze goed verzorgd worden en blijven groeien. Hopelijk zullen ze zich snel thuis voelen op hun nieuwe plekje en ons belonen met vruchten. Er is dus nog wat werk aan de winkel, vooral wat betreft water geven.

We zijn ook verheugd om aan te kondigen dat we de officiële opening van het Wynbos 2024 zullen vieren wanneer de bosjes een beetje gegroeid zijn. Dit zal een geweldige mijlpaal zijn waar we allemaal naar uitkijken!

Laten we doorgaan met dit prachtige initiatief en samen streven naar een groenere toekomst voor ons allemaal. Samen kunnen we echt het verschil maken!

Wijkvereniging Zuiderburen - Leeuwarden