In 2002 kreeg beeldend kunstenaar Paul de Kort (Utrecht) de opdracht van de gemeente Leeuwarden om vier terpen te ontwerpen voor Zuiderburen. Een belangrijk thema in de opdracht was het Friese terpenlandschap dat ‘voor eenvijfde uit land en voor vier vijfde uit lucht bestaat’. De glooiingen die terpen veroorzaken in het vlakke Friese landschap vormde voor de Kort de inspiratie om visuele glooiingen te laten ontstaan in het platte vlak van de terpen in Zuiderburen. Door golvende lijnen telkens iets ten opzichte van elkaar te verschuiven lijken de platte oppervlakken van de terpen te glooien. Maar wat aan de ene kant hoog lijkt, blijkt van de andere kant gezien laag; hoog of laag, op of neer, wal of greppel, het wordt veroorzaakt door het veranderde standpunt van de beschouwer.
Door de golvende lijnen op verschillende manieren ten opzichte van elkaar te verschuiven zijn verschillende composities ontstaan die het beeld oproepen van verschillende soorten landschappen. Er is gekozen voor vier landschappen die te maken hebben met bescherming tegen water; een duin, een golf, een eiland en een fort.
Elke terp heeft een eigen vorm en kleurcombinatie die de gedachte aan deze landschappen versterkt. De vier elementen; lucht, water, aarde en vuur zijn in de elementen verwerkt; de duin staat voor lucht (wind), de golf voor het water, het eiland voor de aarde en het fort voor het vuur.
De kunstwerken zijn gemaakt van polyurethaan gietvloer, gedeeltelijk ingestrooid met een kwarts en aangebracht op betonnen platen.
De kunstwerken zijn op 14 november 2003 onthuld door drs.A.A.M. Brok, wethouder Cultuur van de gemeente Leeuwarden