Langs de Drachtsterweg in Leeuwarden verrijst volgend jaar een bijzonder bouwwerk: een houten ‘fabriek’ die met zonnepanelen stroom opwekt.
De ‘Stroomfabriek’ komt voort uit een zonneweideproject dat de gemeente Leeuwarden enkele jaren geleden in gang zette bij de aanleg van de Heak om Leeuwarden en de vernieuwing van de Drachtsterweg.
Ecorus uit Amsterdam won hiervoor de aanbesteding en mocht op drie plekken stroom gaan opwekken met zonnepanelen. Het bedrijf legde een kleine zonneweide aan in de oksel van de Heak (N31) bij de oprit Leeuwarden-Oost en een groter zonnepark langs de Heak bij bedrijventerrein Zwette.
Voor het derde project had de gemeente een ‘markant object’ in gedachten, dat duurzame energie-opwekking op een aantrekkelijke manier zichtbaar moest maken voor passanten. Voor dit plan werkte Ecorus samen met de ondernemersvereniging van de omliggende bedrijven en ruimtelijk adviesbureau Roenom uit Leeuwarden.

Afbeelding Ecorus.
Het bouwwerk zou in eerste instantie dienen als afsluitingsproject voor het wegenproject Vrij Baan. ,,Het had voor de Culturele Hoofdstad al klaar moeten zijn’’, zegt Harold Ramaker van Ecorus.
Het overleg over de locatie en de vorm vergde echter meer tijd dan verwacht. Als bouwplek werd uiteindelijk gekozen voor een lapje grond tussen de Drachtsterweg en de supermarkt van Zuiderburen. De bouwaanvraag ligt nu bij de gemeente.
,,Het wordt echt een eyecatcher. Als je het aquaduct in rijdt, zie je het heel goed’’, zegt Ramaker. ,,We hebben het de vorm van een oud fabriekje gegeven.’’ Het bouwwerk bestaat uit vijf ‘hallen’ en een ‘schoorsteen’. De bekleding bestaat uit sloophout, glas en zonnepanelen.
De transformatorkasten komen in het bouwwerk. De ‘binnenzijde’ is ook bruikbaar voor rondleidingen en educatieve functies. Je kunt hier bijvoorbeeld aan kinderen laten zien hoe duurzame stroomopwekking werkt, zegt Ramaker.
De Stroomfabriek krijgt een oppervlak van bijna 39 bij 27 meter en een nokhoogte van 3,7 meter. Groter was niet mogelijk door de nabijheid van een persleiding. De stroomopbrengst is dan ook bescheiden: ,,We kunnen 144 panelen plaatsen met een vermogen van circa 52 kW.’’ In eerste instantie was ook een kleine windturbine in het plan getekend, maar deze viel later af.
Het gebouw vereist een aanpassing van het het bestemmingsplan. Het duurt dan ook nog lang voordat de vergunning afgegeven kan worden. Pas daarna kan Ecorus bij de rijksoverheid een subsidie (SDE++) aanvragen. Dit jaar zal het gebouw er dan ook zeker nog niet staan.