Nieuws uit de fruittuin

De fruitbomen in de fruittuin dragen dit jaar veel fruit.

De oude peerbomen hangen behoorlijk vol, hoewel  door de storm van een aantal weken geleden wel veel fruit is gevallen. Er hangt nog genoeg. Het duurt nog een aantal weken voor het rijp is. Wij, de fruittuin ploeg, hebben de bomen beter bereikbaar gemaakt door paden te maaien. Ook de nieuwe appelbomen dragen fruit en een aantal pruimenbomen  Met name de blauwe pruimen zijn bijna rijp.

Ook de druiven doen  het goed maar het duurt  nog wel een maand voor deze rijp zijn.

In de bessentuin zijn de frambozen en de bramen de komende maand rijp.

De kersen zijn door de vogels opgegeten en ook de bessenstruiken dragen niet veel fruit. Iedereen is vrij om het fruit te plukken als het rijp is. Loop dus gerust eens door de tuin. Laat wel wat voor iedereen hangen.

De bloemenpracht is nu wat minder maar er zijn nog prachtige bloemen te bewonderen.

Soms horen wij dat bezoekers niet allemaal gecharmeerd zijn van de  de wilde begroeing. Het is echter een bewuste keuze. Het is een zogenaamde heemtuin waar heel veel wilde planten groeien. Dit moet bijen en vlinders trekken.

Wij hebben ook nog steeds het idee  om gedurende een aantal maanden bijenstallen te plaatsen.

Het zag er ook prachtig uit. Nadeel is dat het soms minder goed toegankelijk is.

In principe maait de gemeente maar twee keer per jaar.

Wij proberen de paden vrij te houden, wat soms nog best moeilijk is.

De paden dienen ook vaker betreden te worden. Loop dus even door de tuin bij het uitlaten van de hond en bewonder de bloemenpracht.

De fruitploeg bestaat uit 6 personen. Wij kunnen nog wel wat versterking gebruiken.  Met name het maaiwerk willen wij graag intensiveren, maar wel met behoud van de bloemenpracht.

 

De fruittuin ploeg.

Wijkvereniging Zuiderburen - Leeuwarden