Gelezen: Is het een kerkhof? Nee, een uitgestrekt plastic bos bij Leeuwarden

Veel wandelaars en fietsers denken dat er een uitgestrekt grafveld is aangelegd op de rand van Hempens en de Leeuwarder wijk Zuiderburen. Maar dat is het niet.

Wat van veraf een beetje op een begraafplaats lijkt, blijkt van dichtbij een uitgestrekte verzameling plastic hulzen. Het zijn er duizenden en ze blijven de komende jaren zo staan in de bossen die zo’n vijftien jaar geleden werden aangeplant.
De hulzen staan er om vers aangeplante boompjes te beschermen tegen vretende reeën. ,,Er is met verschillende ‘houders’ getest in het Leeuwarder Bos en deze kwam als beste uit de bus. Met dit exemplaar blijft het vochtgehalte ook goed op peil voor de boom’’, licht Erik Krikke van de gemeente toe.

De nieuwe boompjes dienen als vervanging van duizenden gekapte exemplaren. Dat waren vrijwel allemaal essen, die aangetast waren getroffen door de essentaksterfte. Achteraf gezien was het misschien niet zo’n goed idee om zoveel essen bij elkaar te planten, constateerde de gemeente. Destijds, bij de aanplant ,was de essenziekte echter nog niet bekend in Nederland.

De nieuwe boompjes zijn zeer gevarieerd. Er staan bijvoorbeeld eikjes tussen en allerlei andere boomsoorten die niet gevoelig zijn voor de essentaksterfte. Na een jaar of drie moeten de sprietjes sterk genoeg zijn om een hap van een gulzige ree te kunnen overleven. Dan worden de stukken plastic weer verwijderd.

Foto LC/Arodi Buitenwerf

Bron: Leeuwarder Courant

Wijkvereniging Zuiderburen - Leeuwarden