Zuiniger in Zuiderburen

In Zuiderburen zijn er veel mogelijkheden zuiniger om te gaan met energie.

Voor de hand liggende maatregelen als zonnepanelen en warmtepompen, maar ook minder bekende of nieuwe technieken kunnen we in onze wijk toepassen. Hier willen we deze presenteren.

Bijna alle woningen in Zuiderburen geschikt voor zonnepanelen

Bijna alle woningen in Zuiderburen (en alle woningen in Hempens en Teers) zijn geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen.
Dat een woning geschikt is houdt in dat zonnepanelen die op deze woningen worden geplaatst in korte tijd meer opleveren dan ze kosten. Goed voor het milieu én voor je portemonnee dus.

Wie wil weten welke huizen geschikt zijn voor zonnepanelen kan dat bekijken op  de zonnekaart van Leeuwarden.

Veel woningen in Zuiderburen goed te verwarming met een warmtepomp

De woningen in onze wijk zijn gebouwd na 2001, dus zelfs de eerste woningen die hier werden gebouwd zijn al redelijk tot goed geïsoleerd.

Wie in Zuiderburen in de woonkamer vloerverwarming heeft kan vrijwel zeker zonder problemen de CV-ketel de deur uit doen en voor de verwarming en het warm water een warmtepomp laten installeren.

Warmtepompen zijn in aanschaf veel duurder dan een CV ketel. Toch zijn ze op de lange termijn goedkoper dan gas. En het levert direct grote winst voor het milieu: 50-80% minder CO2, en met je eigen zonnepanelen nog minder.

Wie meer wil weten over warmtepompen kan hier terecht:

En voor alles over duurzaamheid:

Onderzoeken wat de mogelijkheden voor jouw huis zijn? Vraag de gratis Energie-scan aan!