Bespaartips

Op deze pagina geven we wat bespaartips toegespitst op onze buurt. Deze pagina kan worden aangevuld met jullie suggesties!

Energieslurpers opsporen

Wat denk je dat de grootste energieverbruikers zijn in een gemiddeld huishouden? De koelkast? De droger? Een elektrisch kacheltje?

Met een energieverbruiksmeter kom je precies te weten wat een apparaat verbruikt. Een verbruiksmeter hoeft niet meer te kosten dan een paar tientjes.

Ook via Buurkracht kun je energieverbruiksmeters lenen, stuur een e-mail en we nemen contact met je op.

Deze grote energieverbruikers kunnen in onze buurt veel voorkomen:

In zuiderburen kom je vast niet zo veel elektrische kacheltjes tegen, maar ook in onze buurt zijn er stroomvreters waar je dat niet meteen verwacht. Hier wat verdachte apparaten:

Oude* vloerverwarmingspompen

* Oud is voor deze apparaten ouder dan ca. 15 jaar. Dat waren nieuwe apparaten toen onze wijk werd gebouwd.

Er zijn in onze buurt vloerverwarmingspompen toegepast met een vermogen van ca. 50-60 watt. Deze draaien permanent en verbruiken ruim meer dan 400-500 kWh per jaar, voor veel huishoudens meer dan 10% van het jaarverbruik. Een nieuwe pomp gebruikt ca. 7-15 watt. De kosten van een nieuwe pomp (ca 400,-) zijn dus snel terugverdiend. Er zijn ook pompschakelaars te koop, maar dat levert minder besparing op. Wie snel iets wil besparen zonder te investeren zet ‘s zomers, wanneer de CV uit staat, een tijdschakelaar voor de pomp zodat hij elke dag of elke week nog een halfuurtje draait. Nooit de hele zomer uitzetten, dan gaat de pomp stuk.

Gloeilampen en Halogeenverlichting

Veel mensen waren gewend aan het mooie licht van gloeilampen of halogeenverlichting, dus er zijn vast nog wel van deze lampen in gebruik. Niet nodig, energieverspilling en ook nog duur. Moderne ledlampen geven mooier licht en zijn goedkoper in gebruik. Zo snel mogelijk vervangen dus. Maar wie nog spaarlampen heeft kan die wel even laten zitten, daar is de winst van de ledlamp nog te klein.

Tuinvijverpompen

Alle elektrische apparaten die permanent aan staan zijn potentiële grootverbruikers, dus ook tuinvijverpompen. Een pomp van 30 Watt gebruikt al 262 kWh per jaar. Het is dus belangrijk zuinige pompen te kiezen.

Oude* koelkasten en vriezers

Oud is voor deze apparaten ouder dan ca. 15 jaar. Dat waren nieuwe apparaten toen onze wijk werd gebouwd.

De zuinige A of A+ apparaten van toen zijn de stroomvreters van nu. En wie ooit een ouder apparaat meenam bij de verhuizing gebruikt nu onnodig heel veel stroom.

Thuistap (beertender)

Gezellig voor een feestje, maar daarvoor en daarna de vaatjes weer in de koelkast. Een thuistap gebruikt namelijk meer dan het dubbele van de koelkast.

Airconditioners

Dat airco’s stroomvreters zijn weten de meeste mensen wel. Wie verstandig is gebruikt de airco alleen als het echt nodig is. Nog geen airco in huis? Niet meer zomaar aanschaffen, er zijn alternatieven: met warmtepompen kun je ook koelen. Bij water/water warmtepompen kan de warmte die wordt afgevoerd in de zomer zelfs voor een deel worden gebruikt als compensatie van de warmte die nodig is in de winter. Toch en Airco nodig? Neem ook zonnepanelen, die hebben hun hoogste opbrengst op het moment dat je de airco nodig hebt.

Zo kun je ook besparen
Gordijnen sluiten

Zelfs bij HR++ glas of triple glas is er nog wel wat te besparen door gordijnen te sluiten als de verwarming aan staat.

Gordijnen aanbrengen bij de buitendeuren

Buitendeuren zijn meestal de slechts geïsoleerde onderdelen van onze huizen, nog afgezien van tochtproblemen als de deur niet goed sluit. Een gordijnen achter de deur is een prima extra isolatie.

Tochtstrips herstellen of vervangen

Ook in onze wat nieuwere buurt zullen de nodige tochtstrips al versleten of beschadigd zijn. Tocht is gewoon vervelend en kost veel energie. Niet alle huizen in de buurt zijn perfect gebouwd, dus er is ook wel eens een raam kromgetrokken. Met een extra raamboompje en een betere tochtstrip (let op hoe groot de kier mag zijn die met de tochtstrip kan worden afgesloten) is er al veel winst te behalen.

Geen gordijn voor de radiator

Gordijn boven de radiatorBij een onderzoekje in de buurt kwamen we het nog al eens tegen: radiatoren die onder de gordijnen zaten. Dat gaat dus helemaal niet goed. De warmte blijft achter het gordijn en gaat voor een groot deel via het raam naar buiten. De kamer wordt niet warm, waardoor de verwarming hoger wordt gezet en er nog meer warmte verloren gaat. Hier kun je het gordijn beter niet sluiten.

Gordijnen altijd zo plaatsen:

  • tussen de radiator en het raam of de wand.
  • boven de vensterbank (Zo nodig de vensterbank breder maken. Er mag ook geen kier achter de vensterbank zitten)

 

Nog veel meer bespaartips op millieucentraal.nl

Wijkvereniging Zuiderburen - Leeuwarden