– minder energie gebruiken
Dat er van alles te koop is waarmee je energie kan besparen weten de meeste buren wel. Dat je er vaak wat extra comfort aan overhoudt misschien nog niet. Bespaartips die je wooncomfort verbeteren:
LED lampen geven mooier licht
Wie nog niet alle gloeilampen (of halogeenlampen) in huis heeft vervangen door LED licht mist niet alleen het financiële voordeel, maar ook mooier licht.
Waar de eerste generatie LED lampen vooral ‘koud’ licht gaven en kleuren anders lieten zien dan een gloeilamp, is de techniek van de LED lamp nu zo ver ontwikkeld dat je ieder armatuur in huis van een LED lamp kunt voorzien met precies de gewenste kleur licht. Dimmen kan ook. Of op elk moment van de dag een andere kleur kiezen….
En dat mooie oude lampje dat eigenlijk veel te heet werd kun je nu ook weer veilig gebruiken.
Let op de kleurtemperatuur:
2400K = extra warm wit licht “flame”
2700K = warm wit licht, gewone gloeilamp
2900K = warm wit licht, halogeenspot
3000K = wit licht, dit is de kleur van oudere LED’s
4000K = extra wit licht, bijv. TL-buis
6500K = daglicht
En let op de kleurweergave index (CRI)
De kleurweergave index geeft in procenten aan hoe goed kleur word weergegeven ten opzichte van daglicht. Oude ledlampen hadden een kleurweergave index lager dan 70, die kun je meestal beter vermijden. Lampen met een kleurindex van 80-90% zijn prima. Meer dan 90% is meestal niet nodig. Maar algemeen geld hier: hoger hoe beter (en meestal ook duurder)
Zet ‘m op 50!
Nu alvast een beetje gas besparen, en het comfort verbeteren.
Voor wie wil weten of zijn/haar huis geschikt is voor het verwarmen met een warmtepomp. Alleen enkele pechvogels zullen ontdekken dat er iets extra’s nodig is in hun woning.
Zet de maximum aanvoer temperatuur van je CV op 50 graden Celsius.
Dat kan met de ketelthermostaat in de CV ketel, of met de slimme thermostaat wanneer je die hebt. (Natuurlijk niet de kamerthermostaat op 50 zetten, maar zal iedereen begrijpen hoop ik.)
Die kamerthermostaat moet juist permanent op de gewenste temperatuur, bijv. 19-20 C, blijven staan. Dus ‘s nachts niet omlaag, want dan duurt het ‘s morgens veel te lang voor het warm wordt.
De bedoeling is natuurlijk dat het huis nu lekker op de gewenste temperatuur komt.
Bofferds
Lukt dat zonder problemen, ook wanneer het buiten wat kouder wordt? Dan is je huis geschikt voor een (all electric) warmtepomp. Probeer of het nog wat lager kan dan 50 C – hoe lager hoe zuiniger. Het moet wel de hele winter goed gaan. Omdat je geen extra maatregelen hoeft te nemen is verwarmen met een warmtepomp voordeliger dan gas te blijven stoken.
Pechvogels
Wordt je huis niet warm genoeg? Dan moet de aanvoertemperatuur weer omhoog, anders zit je deze winter in de kou. Om het huis helemaal duurzaam warm te krijgen zullen er enkele lage-temperatuur-radiatoren of vloerverwarming nodig zijn. Of je kunt een hybride warmtepomp plaatsen, en al vast tot 80% gas besparen.
Zet de CV ‘s nachts niet te laag…
De meeste Nederlanders zijn gewend de CV ‘s nacht 5 graden omlaag te zetten, bijvoorbeeld van 20 C naar 15 C. In de nieuwste huizen van zuiderburen is dat niet nodig: in goed geïsoleerde moderne huizen is 2 graden lager net zo zuinig en wel zo comfortabel. Dat komt omdat een goed geïsoleerd huis weinig warmte verliest. Het opnieuw moeten opwarmen van een afgekoeld huis weegt niet meer op tegen de kosten om ‘s nachts meer te verwarmen.
…en overdag niet te hoog
Wie toch energie wil besparen kan de temperatuur overdag een graadje lager te zetten. Veel mensen vinden 19 C in een goed geïsoleerd huis comfortabeler dan een hogere temperatuur.