Buurkracht Buurtteam

Duurzamer wonen in Hempens, Teerns en Zuiderburen

Buurkracht Buurtteam

Het Buurkracht buurtteam is een groep enthousiaste vrijwilligers die hun buurt graag duurzamer willen maken. We kijken vooral naar energiebesparing bij het wonen, omdat we daarbij als buren met dezelfde uitdagingen te maken hebben, omdat het soms loont dingen samen aan te pakken en omdat we altijd van elkaar kunnen leren. Maar waar dat kan verbreden we onze blik…

Energie coöperatie

Een hele praktische aanpak van de overstap naar duurzame energie is samenwerken in een energiecoöperatie. Een coöperatie kan bijvoorbeeld werken aan gezamenlijke inkoopacties en eigen zonnevelden of windmolens laten bouwen. In zuiderburen hebben we geen coöperatie, maar gelukkig hoeven we dit wiel niet opnieuw uit te vinden:

Energiecoöperatie Energiek Goutum verwelkomt nu ook deelnemers uit zuiderburen.

Deelname kost €20,-, maar is gratis wanneer u klant wordt bij “Energie van ons” (let op: overstappers naar Energie van ons moeten zich ook nog even per e-mail of via de site aanmelden bij Energiek Goutum)

Het is echt de moeite waard om even uit te zoeken of deze energieleverancier niet beter of voordeliger is dan uw huidige leverancier.

De coöperatie heeft geen winstoogmerk, investeert in de lokale economie, en levert via “Energie van ons” de meest duurzame energie. Meestal nog goedkoper ook, dus je hoeft niet elk jaar een nieuwe leverancier te zoeken…

Er zijn nog veel meer praktische en ideële voordelen verbonden aan het lidmaatschap van een coöperatie. Zie hiervoor de website www.energiekgoutum.nl

 

bewonersinitiatief

“Kruiden- en bloemenrijk inrichten bermen Pylkwiersterpaad”

Naar aanleiding van een enquête in de buurt willen wij als buurtteam onze blik niet beperken tot de energietransitie, maar ook op andere manieren bijdragen aan duurzaamheid in onze buurt. Eén manier waarop we de buurt kunnen verbeteren is het groen aantrekkelijker te maken voor insecten. Iedereen kan in zijn eigen tuin wat doen. Samen kunnen we ook wat doen met al het groen in de wijk.

Foto van de maand mei 2019
Pylkewiersterpaad

Het Pylkwiersterpaad, centraal in de buurt, leek ons een mooie plek om te beginnen. Samen met de fruittuinploeg en de scholen kunnen we daar wat meer kleur in het groen aanbrengen. Niet alleen aantrekkelijk voor insecten maar ook voor wandelaars. Wanneer de gemeente toestemming geeft kunnen we binnenkort beginnen met de voorbereiding. De bloemetjes komen dan in het volgende voorjaar.

Elektrische Deelauto

Dichtbij huis, ergens centraal in de buurt, een auto die voor jouw beschikbaar is wanneer je hem nodig hebt. Je ziet het op telkens meer plaatsen, niet meer alleen in de randstad maar bijna overal. Met een elektrische auto is het nog duurzamer. Af en toe elektrisch rijden zonder grote investering.

Zou dat ook wat zijn voor Zuiderburen?

Er staat al een elektrische deelauto bij sporthal Wiarda. Dat is vlakbij onze buurt. Aanmelden kan direct, kijk op mobinoord.nl

Wanneer er genoeg belangstelling is (3-10 abonnementen) kan er ook een locatie in onze wijk bijkomen! Belangstelling? Meld je aan bij het buurtteam via zuiderburen.hempens@gmail.com

 

Voorlopig Energielabel B veranderen in definitief label A

Er staan in zuiderburen veel woningen met een voorlopig energielabel B. Er staan zelfs woningen te koop met dat label, terwijl het minder dan 2 tientjes kost om er een definitief label A van te maken. En sommige woningen hebben waarschijnlijk ten onrechte een definitief B-label….

Veel woningen in onze buurt zijn bij de bouw veel beter geïsoleerd dan in het jaar 2000 of 2001 verplicht was. Deze woningen hebben op grond van het bouwjaar een voorlopig energielabel B, maar komen zonder extra investeringen in aanmerking voor label A.

Een definitief energielabel aanvragen kun je zelf online regelen. Dat je huis goed geïsoleerd is kun je aantonen door de originele brochure te scannen en mee te sturen. Heb je zelf de folder niet meer, dan is er vast nog wel één van je buren die hem wel heeft. Of je vraagt de stukken van de bouwaanvraag op bij de gemeente.

Ook met zonnepanelen kom je zeker in aanmerking voor het A-label. (kopie aankoopnota mee sturen) Meer informatie: https://www.energielabel.nl/woningen of direct aanvragen https://www.energielabelvoorwoningen.nl/

En voor wie niet alleen een mooi label wil, maar ook echt duurzaam wil zijn: Woningen met een A-label zijn bijna altijd geschikt om te verwarmen met een warmtepomp!

Gratis energiescan

Onderzoeken wat er nog meer mogelijk is voor jouw huis? Vraag de gratis Energie-scan aan!